Kutatás-fejlesztés a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatatása a közép-magyarországi régióban” című program keretében a CAPRIOVUS Kft-nél.

A projekt címe

Egészségvédő antioxidánsokkal dúsított trikolor száraztészta termékcsalád kifejlesztése

A projekt azonosítója

KMR_12-1-2012-0181

A támogatás összege

94.060.000.-Ft

A projekt kedvezményezettje

Capriovus Kft.

A projekt leírása

A CAPRIOVUS Kft. termékei keresettek a piacon kiváló minőségük és biztonságos gyártási eljárásuknak köszönhetően. Egyedi ötlet alapján olyan új termék kialakítását tűzte ki célul, ami előnyös az emberi biológia számára és élettanilag optimális, valamint esszenciális anyagokat tartalmaz.

A napi szénhidrátbevitel jelentős részét a száraztésztából sok változatban elkészíthető ételek jelentik. Ennek a magyar táplálkozási hagyományokban több évszázados múltja van. Mindezek alapján humán egészségügyi szempontból döntő fontosságú, hogy általánosságban az emberek által egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott élelmiszerféleség, a száraztészta biológiai értéke a legkedvezőbb legyen.

Ezért a projekt célja különböző természetes eredetű egészségvédő antioxidánsokkal (Lu/Zx, likopin, klorofill) dúsított száraztésztaféleségek, mint emésztés-élettanilag optimális és egyben esszenciális anyagokat is tartalmazó egyedi, un. megtervezett (“designer”) és funkcionális élelmiszernek tekinthető termékek előállítása. Ezzel összefüggésben olyan technológia kidolgozása, amely lehetővé teszi a biológiai úton megnövelt Zx/Lu és Omega3 zsírsavtartalmú versenyképes tojástermelést.

A projekt megvalósulása javíthatja a hazai lakosság általános egészségi állapotát, cégünk versenyképességét, mivel jelenleg ilyen termék nincs a piacon, valamint segítheti a hazai termékek iránti bizalmat. Erősítheti színezete révén (magyar trikolor) az egészséges magyar élelmiszerek iránti igényt.

 

A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.